31'nci Kalite Kongresi'ne ev sahipliği yapmış olan Kocaeli ilimizin Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu KalDer ile yapılan işbirliği çalışmalarını değerlendirdi. Zeytinoğlu "1999 yılında başlattığımız EFQM ve toplam kalite yönetimi süreciyle birlikte o günden bu yana Kalite Kongreleri başta olmak üzere birçok etkinlikte ortak çalışmalarımız devam ediyor, etmeye de devam edecektir." dedi.
Sayın Zeytinoğlu Kocaeli Sanayi Odası olarak kalite konusundaki çalışmalarınızı biraz açar mısınız?
1989 yılında Türkiye’nin 11.nci sanayi odası olarak kurulan Kocaeli Sanayi Odası, hizmet vermeye başladığı ilk yıllardan itibaren üyesi olan sanayi kuruluşlarının ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda kendini sürekli geliştirmiş ve yenilemiştir. Bu kapsamda Odamızda, Toplam Kalite Yönetimi kültürünün bir yaşam biçimi olarak yerleşmesi ve uygulanmaya başlaması amacıyla 1997 yılında “Yeniden Yapılanma” süreci başlatılarak, kurum değerleri, misyonu, vizyonu belirlenmiş ve Stratejik Yönetim Sistemi oluşturulmuştur. Ülkemizde toplam kalite anlayışının bir yaşam felsefesi olarak yerleşmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 1999 yılında Ulusal Kalite Hareketi’ne katılan Odamız, 2002 yılında Türkiye’de ilk “Kamu Sektörü Kategorisi Ulusal Kalite Büyük Ödülü”, 2004 yılında “Avrupa Kalite Büyük Ödülü” ve 2007 yılında “Mükemmellikte Süreklilik Ödülü”nü alan kuruluş olmuştur.
Ayrıca Odamız 1996’da Türkiye’de sektöründe ilk “ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesi”ni, 1999’da sektöründe ilk “ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi”ni ve 2015’de “ISO 10002 Müşteri Memnuniyet Yönetim Sistemi Belgesi”ni almıştır. Diğer taraftan Kocaeli Sanayi Odamız, TOBB Akreditasyon Sistemi kapsamında 2002 yılından itibaren kaliteli hizmet anlayışını tescilleyerek “A Sınıfı Mükemmel Oda” statüsünü sürdürmektedir.
Bu çalışmaların Kocaeli Sanayi Odasına katkıları nasıl olmuştur?
3 yılda bir denetimlerin devam ettiği sistemde Odamız geçirdiği son denetimden de tam puan alarak Türkiye birincisi olmuştur. Oda Sisteminin iş dünyası nezdindeki saygınlığının artırılmasını, Odalarda sunulan hizmet türlerinin genişletilmesini, hizmet kalitesinin iyileştirilmesini ve Türk Oda Sisteminin Avrupa Oda Sistemine uyumunun sağlanmasını amaçlayan Akreditasyon Sistemi; EUROCHAMBRES ve İngiltere Odalar Birliği işbirliği ile İngiltere ve Almanya Oda sistemlerinin en iyi uygulamaları da dikkate alınarak, 2001 yılında Oda Akreditasyon Modeli olarak TOBB tarafından geliştirilmiştir.
Türkiye Kalite Derneği ile yaptığınız çalışmaları değerlendirmek istersek neler söylersiniz?
Kocaeli Sanayi Odası olarak kalitenin ülke çapında yaygınlaşması ile refah seviyesinin yükseleceğine inanıyoruz. Kalitenin yaygınlaştırılması amacıyla mükemmellik yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer taraftan ülkemizde kalite bilincinin yerleşmesini amaçlayan “Türkiye Kalite Derneği” çeyrek asırdır mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürüp ülkemizin rekabet gücünü artırmayı ve refah düzeyini yükseltmeyi hedefleyen bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerini titizlikle sürdürüyor.
KalDer ile işbirliği çalışmalarımız; 1999 yılında başlattığımız EFQM ve toplam kalite yönetimi sürecine dayanıyor. O günden bu yana da Kalite Kongreleri başta olmak üzere birçok etkinlikte ortak çalışmalarımız devam ediyor, etmeye de devam edecektir. Bu çerçevede dünyayı ve ülkemizi yakından ilgilendiren önemli konu başlıklarını masaya yatıracağımız 31. Kalite Kongresi’ne şehrimizin ev sahipliği yapmasından dolayı gururlu ve mutluyuz. Kongrenin kalite yolculuğunda ülkemize ve iş dünyamıza yön vereceğine inanıyorum. Diğer taraftan ülkemizin, şirketlerimizin, odalarımızın, kurum ve kuruşlarımızın kalite yolculuğundaki serüvenini bizlerle paylaşan, yeni gelişmeleri aktaran, yeri geldiğinde yeni bir vizyon, yeni bir fikir sunan Önce Kalite Dergisi’ni de çalışmalarından ötürü kutluyor, yayın hayatının başarıyla sürmesini diliyorum.
Commentaires